De brouwerij

Verhaal & knowhow

 

148 JAAR GESCHIEDENIS

Brouwproces

Étapes de fabrication

Granen

Onze mout en tarwe zijn afkomstig van Belgische of Noord-Franse landbouwbedrijven en mouterijen.
L

Vermalen

Het gerstemout en de tarwe worden vermalen en geplet zodat het zetmeel kan vrijkomen.
L

Maischen

Tijdens deze fase wordt de geplette mout gemengd met warm water. Hierdoor ontstaat een 'pap' waarbij het zetmeel wordt afgebroken tot vergistbare suikers, meer bepaald glucose, fructose, sacharose, maltose en maltotriose. Om de nodige reacties op gang te brengen die het zetmeel omzetten in suiker, gaan we de water- en granenmengeling in verschillende fase en aan verschillende temperaturen opwarmen.

L

Filtreren

Vóór deze fase van start gaat, wordt het beslag gevormd. Dit zijn de vaste deeltjes van het graan die niet oplosbaar zijn. Deze deeltjes noemen we 'draft' en worden door plaatselijke boeren opgehaald en gebruikt als aanvullend veevoer.

Het is tijdens het filteren dat de vaste delen, het draft dus, wordt gescheiden van het vloeibare gedeelte, het 'wort'.

L

Koken van het wort

Het wort wordt gedurende een goed uur gekookt.
Dit is een essentiële fase binnen het brouwproces, en heeft meerdere functies. De brouwer gaat op een aantal cruciale momenten van het proces verschillende hopsoorten en kruiden toevoegen. De toevoeging van bitterhop geeft het bier zijn bitterheid, terwijl aromahop en kruiden het zijn kenmerkende smaak en aroma's verlenen.
Door het koken van het wort wordt deze steriel en verdampen de ongewenste vluchtige bestanddelen.

L

Decanteren

Deze fase vindt plaats na het koken van het wort en zorgt ervoor dat de vaste deeltjes die overblijven na de toevoeging van hop en kruiden worden verwijderd, en het wort op en natuurlijke wijze kan worden geklaard.
L

Afkoelen, toevoegen gist en lucht

Het wort wordt afgekoeld tot ongeveer 20° C. Daarna gaat het wort naar de gisttank waar de gist erbij gaat. Maar eerst wordt er nog lucht aan toegevoegd. Dit is het enige moment in het brouwproces waarop zuurstof noodzakelijk is. Zonder zuurstof kunnen de gisten zich niet vermenigvuldigen en kan er geen sprake zijn van gisting.

L

Gisting

Hierdoor kunnen de vergistbare suikers worden omgezet in alcohol en koolzuur. Vanaf dit moment kunnen we spreken van 'bier'.
L

Lagering

De lagering gebeurt in de tank waarin ook de gisting plaatsvond. Het bier kan hier gedurende een vijftiental dagen rijpen bij een temperatuur van ongeveer 0°C. Tijdens deze fase krijgt het bier zijn smaak. De gist zakt en het bier wordt helderder.

L

Voorbereiding om te bottelen

Voor ze worden gevuld, worden de flessen gereinigd.
Onze brouwerij beschikt ook over zijn eigen afvullijn voor vaten. Ook die worden grondig gereinigd vooraleer ze worden gevuld.
L

Bottelen

Voor ze worden gevuld, worden de flessen gereinigd.
Onze brouwerij beschikt ook over zijn eigen afvullijn voor vaten. Ook die worden grondig gereinigd vooraleer ze worden gevuld.

L

Etikettering

Na het afvullen, krijgen de flessen een etiket. Vervolgens worden ze in kratten of kartonnen verpakking geplaatst. Indien het bier nog moet nagisten op de fles, gaat het naar een kelder waar het verder kan nagisten aan een gecontroleerde temperatuur.
De vaten krijgen een etiket aan het einde van de afvullijn. Daarna worden ze op paletten geplaatst.
L

Op de markt brengen

In fles of op vat ... onze bieren zijn eindelijk klaar om te worden geschonken én gedegusteerd. Voor deze laatste fase van het proces werken we nauw samen met onze verdelers.
En nu is het aan u!
Heeft u uw keuze al gemaakt? Wat u ook kiest, geniet ervan!
L
Étapes de fabrication

Céréales

Notre malt ainsi que notre froment proviennent d’agricultures et de malteries belges ou du nord de la France.

Concassage

Le malt d’orge et le froment sont concassés afin d’ouvrir les grains.

Empâtage

L’empâtage est l’étape durant laquelle la mouture (malt concassé) est mélangée à l’eau chaude.

L’objectif de cette étape est de transformer l’amidon en sucres fermentescibles (glucose, fructose, saccharose, maltose, maltotriose). Pour ce faire, le mélange eau et céréales, que l’on appelle le
maischen, subit une montée de température par palier afin de favoriser les différentes réactions nécessaires à la transformation de l’amidon.

Filtration

Le moût est mis en re-circulation avant la filtration afin de constituer le gâteau de filtration. Ce dernier est constitué des particules solides non solubilisées des céréales. Ces particules sont appelées drêches; elles serviront à l’alimentation du bétail des fermes avoisinantes à notre brasserie.

C’est au moment de la filtration que le liquide est séparé des drêches afin d’obtenir le moût.

Ébullition

Le moût, obtenu lors de la filtration, est bouilli pendant 1h environ.

Cette étape est essentielle lors du brassage, car elle recouvre plusieurs fonctions. Le brasseur ajoute, à certains moments clés, divers houblons et épices. L’ajout d’houblons amérisants confère à la bière son côté amer, tandis que le houblon aromatique et les épices lui confèrent ses arômes.

L’ébullition permet la stérilisation du moût et l’évaporation des substances volatiles indésirables.

Décantation

La décantation vient après l’ébullition et a pour but d’éliminer les particules solides issues de l’ajout des houblons et des épices afin de clarifier naturellement le moût.

Refroidissement, ajouts des levures et de l’Oxygène

Le moût est refroidi à environ 20°C et il est oxygéné avant d’entrer dans la cuve de fermentation, où les levures seront ajoutées. C’est le seul moment où, en brasserie, l’oxygène est nécessaire, puisque la levure en a besoin pour son développement en début de la fermentation.

Fermentation

Le processus de fermentation va permettre de convertir les sucres en alcool et en gaz carbonique.

Autrement dit, le moût se transforme en bière.

Garde

La garde se déroule dans la même cuve que la fermentation à une température qui avoisine les 0°C.

Lors de cette étape, qui dure en général une quinzaine de jours, la bière mûrit et son goût s’affine. La levure précipite et la bière se clarifie.

Préparation au soutirage

Après la garde vient la centrifugation. Cette opération a pour but de retirer les cellules de levure et d’autres particules en suspension encore présentes dans la bière. C’est également durant cette étape que la saturation est corrigée si nécessaire.

Nos bières spéciales ne sont pas filtrées mais simplement centrifugées.

Embouteillage

Les bouteilles sont nettoyées avant le remplissage.
Nous possédons aussi nos propres lignes d’enfûtage. Comme pour les bouteilles, les fûts sont nettoyés avant le remplissage.

Étiquetage

Après remplissage, les bouteilles sont étiquetées, puis, avant d’être mises en casiers ou en cartons et si la bière doit être refermentée, celle-ci passe par une pièce à température contrôlée en vue de sa refermentation en bouteille.

Au niveau de la ligne d’enfûtage, les fûts sont étiquetés après le remplissage avant d’être mis sur palettes.

Commercialisation

En bouteille ou en fût, nos bières sont désormais prêtes à être dégustées! Cette dernière étape est réalisée grâce à la coopération de divers distributeurs !

Alors, laquelle de nos bières allez-vous savourer ?